Quan la majoria dels usuaris encara ni tan sols han començat a explotar els avantatges de la tecnologia 5G per què en molts casos els seus dispositius encara no disposen de la tecnologia adequada (o per falta de coneixements), les grans potències tecnològiques ja visualitzen i estan treballant per a desenvolupar la següent generació de connectivitat mòbil: el 6G. Un sistema de comunicació, el 6G, que promet canviar el món en formes que ara ens sonen aciència-ficció.
El més rellevant….
El 6G, serà (o seria) la sisena generació de la connectivitat mòbil. Oferirà una velocitat major a l’actual i una latència encara menor. L’objectiu marcat és que es multipliqui per 5 la velocitat al màxim teòric del 5G, que reduiria la latència a la desena part, és a dir, a 0,1 mil·lisegons. Això generarà transmissions pràcticament en temps real. A més, la sisena generació de xarxes serà també més eficient, consumirà menys energia i tindrà una major capacitat, de manera que admetrà la connexió simultània de més dispositius.
Quan podria estar funcionant el 6G?
S’estima que els primers projectes es puguin desenvolupar entre 2026 i 2028 i que la seva comercialització començaria a partir del 2030.
Europa està treballant per a tenir un paper protagonista en el desenvolupament del 6G. Actualment, la indústria europea és líder en aquesta tecnologia, amb el projecte Hexa-X, en el qual estan treballant de manera coordinada les seves millors empreses i universitats.
El Hexa-X: a un pas de la realitat virtual
El Hexa-X permetrà crear bessons digitals, còpies del món físic en el virtual. Aquesta tecnologia ja està sent usada amb el 5G en l’àmbit industrial. Aquestes rèpliques permeten aplicar i provar solucions en un entorn virtual, simular els efectes que tindrien o predir esdeveniments, avanços que en el seu conjunt permetranmillorar l’eficiència en el món real. El 6G permetrà crear bessons virtuals de major escala i complexitat, fins i tot replicant ciutats senceres a un entorn virtual i poder realitzar proves que optimitzaran l’eficiència en l’entorn real i portaran el concepte de Smart City a un altre nivell.
Amb la tecnologia 6G, el bessó digital també podrà replicar a un ésser humà, oferint grans avanços en el camp de la medicina, ja que permetria analitzar com podria reaccionar el nostre cos a una operació.
Com canviarà el 6G el nostre dia a dia?
En el terreny més clàssic de les comunicacions, el gran avanç que van suposar les videotrucades, quedarà antiquat quan arribi la telepresència i les comunicacions hologràfiques.
I en quant al desenvolupament industrial, els grans protagonistes de la indústria 4.0 seran els cobots industrials o robots col·laboratius, que estan dissenyats per a poder cooperar amb els humans d’una manera intel·ligent i segura.
Aquests són alguns dels escenaris que ja estan visualitzant els investigadors d’aquest camp. Així que tot sembla indicar que l’arribada del 6G obrirà nous horitzons que transformaran de manera radical la nostra manera de treballar, relacionar-nos i, fins i tot, podríem dir que canviarà la nostra manera de viure.