Blog

Estem preparats (tecnològicament) per a un altre confinament?

16/11/2020, Written by 0 comment

Aquests dies planeja l’ombra d’un possible segon confinament. Anem veient com a poc a poc es va restringint la mobilitat, els horaris i el desenvolupament d’unes certes activitats. Des de les institucions ja s’ha promogut que el teletreball sigui l’opció prioritària sempre que sigui possible. Molts dels treballadors que van tornar a l’oficina, han tornat a ser enviats a casa. La virtualitat de les classes dels universitaris i d’estudiants ja és una realitat i es considera la possibilitat que s’estengui a altres etapes per a frenar la nova escalada de contagis.

Aquestes mesures pretenen evitar arribar a un nou confinament total. Esperem que les mesures que s’estan prenent ho evitin, però si fos així, estem preparats per a això?

Adaptació a les noves tecnologies en el primer confinament

El mes de marzo la mayoría de las empresas implantaron “parches” para que sus trabajadores pudieran continuar realizando sus labores, los negocios locales intentaron vender como podían con herramientas diseñadas más bien para otros menesteres, pero ya habituales antes de las restricciones de movilidad (Whatsapp, Facebook, Instagram…); los profesores adaptaban como podían el temario y se conectaban con los medios disponibles a su alcance, que no siempre fueron los más adecuados. Per a aquella situació més o menys es va parar el cop i s’entenia la improvisació.

Però ara hem tingut temps de preparar-nos tecnològicament per a seguir amb el nostre treball, negoci i classes … Hem fet els deures?

Escola - preparats tecnològicament pel confinamentEn l’àmbit escolar, si bé moltes escoles ja han preparat el programa preveient un possible confinament, els alumnes continuen tenint un accés desigual a aquestes tecnologies en funció de la situació socioeconòmica de la seva família. Els ordinadors que es van prometre per a tots els alumnes, no han arribat.

Alguns dels petits comerciants van veure en el confinament l’oportunitat de fer el salt a les noves tecnologies com a canal de venda. No obstant això, molts altres no van voler o no van tenir mitjans econòmics per a fer aquesta reconversió.

Pel que fa a l’àmbit laboral clàssic, encara que tot semblava apuntar al fet que enlairaria el teletreball arran del confinament, la realitat està sent que moltes empreses li ho han continuat prenent com una cosa provisional i a la primera oportunitat han tornat a portar als empleats a l’oficina. Els que tenen que teletreballar segueixen, la majoria d’ells, sense un marc legal clar i molts d’ells sense els mitjans tecnològics òptims.

Oportunitat perduda per a fer el salt a les noves tecnologies i el teletreball

En resum, malgrat les veus que alerten d’un possible segon confinament, en general no s’han adoptat les mesures necessàries per a afrontar-ho millor preparats que la primera vegada. S’ha perdut l’oportunitat de tecnificar-se i evolucionar que la catàstrofe del Covid-19 havia brindat. Esperem que cap empresa hagi de lamentar-se per això!