Blog

Volem que els robots treballin?

02/07/2019, Written by 0 comment

Escrit per Tecnonews el 2017.05.02 a les 17:18:50

El passat primer de maig, sobretot en el sector de les Noves Tecnologies, es va parlar molt del paper que jugaran els robots en el panorama laboral del futur. Resulta trist pensar que si abans aquesta data era utilitzada a Espanya per reivindicar la dignitat en el treball i en els sous, en els temps més recents s’hagi convertit en la reivindicació pel treball a seques. Sembla que aquesta tendència no canviarà molt amb l’entrada en escena dels robots. Mentrestant, la precarització del treball segueix sent la tònica en el nostre mercat laboral.

Però tornem per un moment al tema de moda: ¿Substituiran els robots als treballs actuals? Milions de persones podrien perdre la feina i segons l’OCDE a Espanya, els llocs afectats representaran el 12 per cent.

Davant d’aquesta preocupant xifra que s’assembla als números registrats en el marc europeu, la Unió ja ha elaborat un informe que pretén ser la base per a una legislació del treball no humà en el futur.

El problema real en el tema que ens ocupa és que està ple de mentides. En pro del progrés, s’addueix amb freqüència que la introducció dels robots en el món laboral és un bé que té alguns mals. S’argumenta que és un pas lògic i orgànic en el desenvolupament de les tecnologies i de la humanitat. Aquesta idea no pot ser més tramposa i per entendre-ho hem de fixar-nos en un estudi realitzat per OpenText segons el qual un 69 per cent dels enquestats no animarien a la seva empresa perquè “contractés” robots i un 62 per cent no estaria còmode treballant amb ells . Es dedueix llavors que potser la majoria de la humanitat no vol que els robots ni la intel·ligència artificial irrompi en el mercat laboral. Per què llavors seguim obstinats a que això passi? Davant d’aquesta pregunta podem respondre que en realitat només uns pocs volen que això passi: els propietaris d’empreses que amb l’entrada d’un robot veuran reduïts de manera dràstica els costos de producció.

És per tot això, que en lloc de debatre sobre com farem que els robots no afectin les nostres estructures econòmiques deixant a milions de persones al carrer, hem de plantejar-nos si realment ens interessa (fins i tot, si ens ve de gust) una vida en la qual els robots treballin.

Llegir més