Escrit per Tecnonews el 2017.05.23 a les 18:26:30
Fa una mica més d’una setmana un virus va colpejar mig món. L’atac “ransomware” anomenat WannaCry va ser controlat gràcies a la intervenció d’un jove informàtic anglès anomenat Marcus Hutchins. Com la majoria sabrà, aquest virus paralitzava els ordinadors i exigia un rescat monetari per desbloquejar i poder d’aquesta manera recuperar tota la informació que hi estigués emmagatzemada. En el cas espanyol fins i tot Telefónica es va veure embolicada en l’atac. En el món sencer va afectar més de 45.000 ordinadors de 74 països, i especialment va colpejar el sistema de sanitat britànic.
Segons apunten les primeres investigacions, el virus podria atribuir-se a hackers nord-coreans i podria tenir mutacions en els propers mesos. De moment, després de veure el que va passar molts centres mèdics espanyols ja han pres cartes en l’assumpte, actualitzant els seus sistemes operatius.
El cas, però, demostra un cop més la inseguretat davant la qual s’enfronten els usuaris. Si un simple atac executat des de Corea del Nord pot col·lapsar sistemes de sanitat sencers, no costa d’imaginar com de fàcil pot ser per al malware atacar ordinadors personals. La majoria dels atacs es van produir per la manca d’actualització dels sistemes operatius dels ordinadors segrestats. És a dir, un acte tan senzill com l’actualització s’albira avui dia més necessari que mai.
A més, WannaCry posa de manifest la dependència que tenim actualment del món online. Molts són capaços de pagar el rescat per poder recuperar la informació que guarden en els seus ordinadors.
Finalment queda per destacar el greu cost que un atac d’aquest tipus pot suposar en l’economia de les seves víctimes. No sabem quants van pagar el rescat, el que sí sabem és que segons els experts en ciberseguretat, aquest tipus d’agressions en línia han crescut de forma exponencial en els últims temps. Ara més que mai, cal actualitzar i tenir molt en compte la seguretat dels nostres ordinadors.