Blog

#QuantumBarcelona

02/07/2019, Written by 0 comment

Escrit per Alfonso Rubio Manzanares el 2017.04.04 a les 14:04:49
(President de barcelonaqubit-BQB i CEO de Entanglement Partners)

No vam sortir de la nostra sorpresa quan llegim notícies sobre el llançament dels xinesos d’un satèl·lit de comunicacions quàntiques o quan fa uns dies IBM anunciava que té en potència la fabricació d’un ordinador quàntic de portes lògiques, per tant universal.

Des In-Q-Tel, un fons d’inversió de la CIA, s’està en la apostant per l’empresa canadenca D-Wave Systems i magnats com Jeff Bezos (Amazon) o Mike Lazaridis (Blackberry) porten invertits 600 milions de dòlars canadencs en Perimeter, CQI a Waterloo i el Quantum Investment Valley.

A més els complexos militars / industrials americans DARPA, Los Alamos Lab, Jet Propulsion, Lockheed Martin i els xinesos (Hefei) així com les grans empreses tecnològiques americanes (Google, IBM, Microsoft, INTEL …) i les xineses (Baidu, Alibaba, Xiaomi , Huawei …) estan fent inversions milionàries en telecomunicacions, computació i criptografia quàntica.

Alguna cosa es mou a la computació quàntica. Qui tingui l’ordinador quàntic que pugui trencar els protocols de ciberseguretat actuals, dominarà el món.

La cursa és implacable entre els americans i els xinesos. No els recorda al projecte “Manhattan” i el desenvolupament de la bomba atòmica?

Aquesta nova “arma”, l’ordinador quàntic, pot canviar els equilibris de blocs geoestratègics.

Europa, no es vol quedar al darrere i ha llançat un espectacular flagship sobre tecnologies quàntiques dotat d’un bilió d’euros.

I a Barcelona, ​​què està passant ?.

En els últims 18 mesos, hem llegit notícies als mitjans sobre diverses iniciatives la primera és barcelonaqbit, un think tank sobre negoci quàntic de referència internacional que agrupa més de 200 membres i compta a linkedin i twitter amb més de 4.000 seguidors “qualificats” .

També s’ha creat la Quantum World Association-QWA que compta entre els seus membres fundadors a quatre empreses de “nínxol quàntic” de referència internacional: EvolutionQ (Canadà), Entanglement Partners (Espanya), ID Quantique (Suïssa) i h-bar consultants ( Austràlia i Japó) amb Giorgio Maritan com a director actual de l’QWA.

Tenim també Entanglement Partners, la primera empresa consultora sobre tecnologies quàntiques d’Espanya i Llatinoamèrica que té com a socis a quatre dels científics “quàntics” més prestigiosos i amb gran presència internacional: el Dr. José Ignacio Latorre, Dr. Pol Forn-Díaz, Dr. Juan josé García-Ripoll i el Dr. Vicente Martín Ayuso (dues de Barcelona i dos de Madrid) així com a qualificats professionals del sector tecnològic. El seu Chairman, Josep M. Vilà ha estat durant més de 15 anys el director general global de l’empresa tecnològica més important d’Espanya: Indra.

No hem d’oblidar tampoc a qubit Institute (presidida per David Arcs i on participen més en la seva junta nombrosos professionals de la formació).

Quan es parla de tecnologies quàntiques i Barcelona des del punt de vista científic i acadèmic, és obligat esmentar l’ICFO, l’institut de ciències fotòniques dirigit pel Dr. Lluís Torner, número u del món segons els rànquings internacionals.
També són molt rellevants la facultat de física de la UB i de la UAB i l’IFAE.

Per tant veiem que darrere d’aquesta iniciativa hi ha una gran quantitat de talent quàntic, sobretot físics teòrics sortits d’aquestes institucions, treballant en els projectes quàntics més rellevants del món principalment als Estats Units i Europa.

Esperem, si no volem perdre el tren de les realment “noves tecnologies”, se sumin a aquest moviment imparable de la “Barcelona Quàntica” les AP, les entitats econòmiques i científiques i les grans empreses

Alfonso Ros

Llegir més