Blog

Programador informàtic, una professió sense atur

02/07/2019, Written by 0 comment

Escrit per Redacció TNI el 2017.05.30 a les 17:23:48

Als Estats Units hi ha 150.000 llocs de treball de perfil tecnològic disponibles en aquests moments. Però no cal anar-se’n tan lluny per constatar que el futur de l’ocupació passa per aquestes professions. Al continent europeu hi ha 450.000 llocs disponibles i el 2020 faran falta 1,5 milions de desenvolupadors.

Només a Catalunya hi ha 85.000 vacants sense cobrir. Es necessita el doble de professionals dels que hi ha ara: 81.800, el 2,6% de la població activa, segons dades recollides en l’últim Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya, publicat en 2016. Aquest informe també indica que es tracta d’un dels sectors amb millor salut en termes d’ocupació, ja que té una de les xifres d’atur més baixes: un 5%.

Tot i que els principals perfils que demanden les empreses són els d’administració de sistemes i xarxes informàtiques (45%) i programadors informàtics (32%), en el cas català, i per extensió espanyol, l’oferta de treballadors amb perfil tecnològic no n’hi ha prou per cobrir la demanda existent. No hi ha prou candidats amb el perfil adequat per treballar en aquests llocs, que, com mostren les xifres, són cada vegada més necessaris en les empreses. Les pròpies enquestes recollides pel Baròmetre indiquen que la formació actual no acaba d’adequar a les necessitats de les empreses, especialment pel que fa a la formació en competències i intel·ligència emocional.

Segons explica David Monreal, professional amb 20 anys d’experiència en el sector online, 12 d’ells a InfoJobs com a desenvolupador de negoci, els programes acadèmics actuals no estan adaptats a les necessitats actuals del teixit empresarial. “Tal com indica el Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya, hi ha un desfasament entre la formació que s’imparteix i la realitat de l’empresa: el 91% de les companyies opinen d’aquesta manera”. Aquesta és una de les raons per les que fa un any Monreal va posar en marxa l’escola de programació Skylab Coders. “Oferim cursos intensius de programació, coneguts com bootcamps, que tenen una durada de 10 setmanes i que formen a programadors i desenvolupadors web que es poden incorporar al mercat laboral gairebé immediatament”.

Hi ha dues dades que confirmen l’èxit de la formació que s’ofereix en aquests cursos: la taxa d’ocupació i el temps que es triga a fitxar per una empresa. 45 dies després de graduar-se en Skylab Coders, el 94% dels alumnes troba una feina com a programadors. El primer salari dels graduats a l’escola es situa prop de la mitjana actual del que cobra un professional d’aquest perfil a Espanya: entre 20 i 30 mil euros bruts anuals. Si es compara amb els alumnes de l’FP, es pot arribar a doblar el sou.

La demanda dels graduats en Skylab no arriba únicament d’empreses del sector tecnològic. També requereixen aquest tipus de perfil empreses d’altres sectors. “En el nostre cas, són pimes i grans empreses de diversos camps, moltes d’elles consultores. A més, cal destacar que la majoria de les que recluten un programador o desenvolupador format en Skylab Coders, repeteix “, afegeix David Monreal. Entre aquestes empreses destaquen Fotocasa, Social Point, AXA Assegurances, TViso o 3Scale.

Llegir més