Blog

El futur del data center passa per la hiperconvergencia

02/07/2019, Written by 0 comment

La convergència de serveis cloud amb aplicacions emergents com Big Data i Internet de les coses crea noves oportunitats de negoci, alhora que una ingent quantitat d’informació a manejar en els centres de dades, encoratjant les innovacions en infraestructura i plataformes amb solucions hiperconvergentes o definides per programari.

foto

La convergència de serveis cloud amb aplicacions emergents com Big Data i Internet de les coses crea noves oportunitats de negoci, alhora que una ingent quantitat d’informació a manejar en els centres de dades, encoratjant les innovacions en infraestructura i plataformes amb solucions hiperconvergentes o definides per programari.

En aquesta línia, Francisco Dalmau, country manager d’Nutanix per a Espanya i Portugal considera que els centres de dades tendeixen a ser totalment controlats per programari. “La transformació digital té diverses fases i moltes definicions, però transformació i mobilitat van agafada de la mà. En aquest sentit, els data centers del futur han d’assumir i entendre el canvi de consum d’IT, tal com hem vist amb AirB & B, Uber o altres serveis de la nostra vida quotidiana “. De fet, per Dalmau, els centres que siguin capaços d’assumir aquest canvi de mentalitat de com es consumeix el IT seran els que marquin la diferència. “Referent a això, alguns ja han començat la seva transformació amb solucions com Nutanix Enterprise Cloud que aporta aquesta flexibiidad, llibertat d’elecció i compra intel·ligent; altres ho faran properament i, el mateix nombre, sens dubte moriran en el camí. Recordem una dada històrica: la meitat de les empreses que existien fa 15 anys a S & P ja no hi són. La seva fi simplement va arribar provocat per la no transformació de la seva infraestructura “.

Adaptar-se als nous requisits

La qualitat i prestacions poden variar bastant entre un CPD i un altre, però, què pot marcar la diferència en aquests temps de transformació digital on les noves tecnologies com big data o IOT vénen empenyent fort?

Per a Antonio Gorrachategui, la concentració de servidors, la major necessitat d’emmagatzematge, l’augment progressiu d’ample de banda, les xarxes SDN, les noves oportunitats en comerç electrònic, e-learning, e-banking, i …, així com tecnologies com el Big Data, xarxes socials, mobilitat, 5G, IOT, etc, suposarà a 5 anys que la demanda d’energia que es necessitarà en els centre de dades d’una empresa o un hoster augmenti substancialment, i per tant les infraestructures que ho suportin . “No és molts anys es preveu arribar al consum del 40 KW per rack, fet que suposa una adaptació de tots els elements que ho suportin”, afirma. “Pensem que actualment l’entorn cloud com a servei a clients està creixent al voltant del 20% anual i que en un parell d’anys hi haurà connectats al món al voltant de 65.000 milions de dispositius a la xarxa”.

Així mateix, atès que uns serveis requereixen la proximitat al client, que només poden oferir centres locals, mentre que altres requereixen les possibilitats de creixement que només poden oferir els enormes centres globals, Alberto Álvarez, director tècnic de Sarenet apunta que “el que pot ser diferenciador en aquest sentit és la possibilitat d’oferir solucions híbrides als clients “.

Per la seva banda, Xavier Morrus, CMO & Partner Relationship Manager de Mediacloud considera que el que marcarà la diferència entre els diferents centres de dades seran les aliances amb fabricants i partners, així com les modalitats de servei i garanties que es donin sobre ells. “També pot diferenciar la seva cobertura o capil·laritat, cada vegada més es tendeix a menys metres però més punts de presència perquè la decisió físic botiga a zero, on les aliances són fonamentals”.

Segons l’opinió d’Iván Gimeno, Business Development Manager IE / IT de Rittal, els següents quatre punts seran alguns dels que determinin la diferència en els data centers del futur:

  • Introducció de solucions de climatització per a alta densitat (HPC) basades en aigua tant per climatitzar directament a racks com passadissos.
  • Solucions de data centers estandarditzats o prefabricats com la solució RiMatris S que permeten acotar els temps de disseny i execució de projectes.
  • Solucions de micro data centers per a centres petits amb necessitats d’alta seguretat o com DC en entorns d’Edge Computing o Iot.
  • Solucions ‘paquetitzades’ per a tot tipus i grandària de data centers: en racks de servidors individuals / acoblats, en armaris ignífugs, en sales de seguretat certificades i en contenidors, tots ells amb tota la infraestructura associada a un data center: climatització, potència, monitorització i seguretat.
foto

La ‘revolució de les màquines’

D’acord a la consultora IDC, per a finals de 2020 hi haurà connectats 212 mil milions de dispositius; i és que, segons un informe de Cisco, per a aquest any el IOT creixerà més ràpid que cap altra àrea i, per tant, la generació i connexió de dades i informació serà ingent.

Així, segons José Luis Montes, Business Development VP de Walhalla, IOT comportarà noves comunicacions globals, la utilització de xarxes definides per programari, gran capacitat de còmput i, sobretot, gran capacitat d’emmagatzematge no estructurat.

“Sens dubte, internet de les coses canviarà el món revolucionant des de la forma en què vam comprar fins a la manera en què les empreses fixen el seu ‘target’ de clients, manegen els seus inventaris, realitzen campanyes de màrqueting, d’accés a clients, etc. El que hem vist fins ara és només el principi “, afirma Francisco Dalmau. Realment, IOT està cridat a canviar el món en pocs anys, però, per desgràcia, el centre de dades actual no estarà llest per a això si segueix basant-se en ‘vendors’ i tecnologia tradicional. En aquest context, factors com l’escalabilitat, go to market, simplicitat o estalvi -una cosa que Nutanix va incorporar des del dia del seu naixement- seran claus per a les tecnologies del futur, comenta.

Per al centre de dades, la irrupció de IOT significa, en essència, que “els usuaris de les aplicacions allotjades a les seves instal·lacions deixaran de ser majoritàriament persones per ser màquines que es comuniquen entre si de forma automatitza”, adverteix José Manuel Armada . “Igual que IOT té un impacte important en les xarxes, el centre de dades ha de poder escalar els seus recursos sota demanda i sense intervenció humana i contribuir al fet que les infraestructures allotjades reaccionin de la forma adequada davant de situacions les regles del qual s’establiran utilitzant la intel·ligència artificial i l’aprenentatge. És un important repte per a un negoci que, en a l’actualitat, és bàsicament manual en tots els seus processos de venda, provisió, instal·lació i manteniment “.

Però, “més enllà de les xifres, l’onada de transformacions que porta IOT és la cara més impactant d’aquesta tendència, ja que obliga les organitzacions a renovar les seves estratègies per estar a l’alçada dels reptes”, prevé Antonio Gorrachategui. “Això planteja importants reptes per a les empreses i organitzacions respecte de com gestionar, emmagatzemar i assegurar aquestes dades. IOT suposa per a les organitzacions la tasca d’integrar les dades provinents des actius remots i dispersos amb el flux d’informació habitual dels seus centres i gestionar tot en forma centralitzada “.

En aquest sentit, Xavier Morrus considera que “els proveïdors d’infraestructures haurem de posar a disposició dels clients plataformes amb una alta capacitat de procés i un gran volum d’emmagatzematge perquè puguin posar en marxa solucions de big data i Iot. Evidentment, les comunicacions és un punt important però la gran majoria de centres de dades i proveïdors d’infraestructures estan degudament connectats amb els principals carriers de comunicacions i fins i tot CDNs (xarxes de lliurament de continguts) “.

foto

Evitar intrusions

Un estudi sobre el cost de les interrupcions en els centres de dades de Ponemon Institute de 2016 revelava que el 22% es devia a atacs cibernètics.

La seguretat, en general, és una prioritat en la gestió dels data center, comenten des de la companyia Eaton. D’una banda, per fer front a la imminent entrada en vigor (maig de 2018) de la nova regulació de protecció de dades a nivell europeu (GPDR) i, d’altra, per ser capaços de fer front a possibles ciberatacs.

“Resulta obvi que a mesura que connectem més dispositius per facilitar la seva gestió i automatització, les possibilitats de patir un ciberatac també augmenten. En els últims mesos, hem assistit a atacs a nivell mundial a empreses de reconegut prestigi. Els atacs, en l’actualitat s’estan produint a tots els nivells i el núvol és un dels seus objectius, a causa de la gran quantitat de dades que aquí s’emmagatzemen. Per tot això, els data centers cada vegada estan més preocupats per la ciberseguretat i inverteixen en solucions que els permetin tancar les bretxes. En aquest sentit, és important implementar les mesures adequades per a cada tipologia de data center, que permetin identificar un possible atac i posar en marxa els mecanismes que impedeixin que aquest atac tingui lloc “.

Per al responsable de Fibernet, les xarxes SDN introduiran una nova capa de seguretat a tot aquest món de la transmissió de la informació. “La ‘denegació de servei’, entès com un atac informàtic especialment dirigit a xarxes d’ordinadors, té com a objectiu aconseguir que un servei específic o recurs de la xarxa quedi completament inaccessible als usuaris legítims de la xarxa. Per tant, tot el relacionat amb elements que neutralitzin, analitzin i donin resposta a tota activitat delictiva caldrà considerar-lo a l’entorn del data center “.

Per la seva banda, Alberto Castella, director comercial d’Vertiv comenta com, en el cas de la seguretat, els professionals dels centres de dades s’estan plantejant com a possible solució l’ús de portals de gestió que consolidin les dades dels diversos dispositius per recolzar les solucions DCIM. “I és que, amb algunes modificacions, poden identificar els ports no segurs de tota la infraestructura crítica i proporcionar una alerta primerenca sobre els atacs de servei”.

Per la seva banda, des de la companyia Sarenet consideren que la protecció davant atacs cibernètics requereix en primer lloc disposar de centres de dades amb xarxes i plataformes cloud sense punt únic de fallada i amb prou capacitat per evitar que aquests atacs produeixin talls massius de serveis. “Amb aquesta base, serveis sofisticats amb la seguretat perimetral de Sarenet permeten mitigar l’impacte dels atacs a serveis allotjats al centre de dades”.

A la recerca de l’eficiència energètica

Més enllà de les qüestions relatives a la seguretat, si parlem del ‘problema’ del consum energètic, Xavier Morrus considera que és molt necessari analitzar l’emplaçament del centre de dades ja que hi ha zones amb climes millors per aplicar tècniques de ‘freecooling’. “També cal apostar per solucions de climatització i solucions d’infraestructures que siguin molt eficients. En l’actualitat es comença a analitzar els sistemes de refrigeració per immersió per millorar el procés d’eliminació de calor dels centres de dades “.

I és que, segons adverteixen des de la companyia Eaton, els data center són actualment una de les indústries més contaminants a causa, en gran part, a l’alt consum de l’energia elèctrica. No obstant això, molts altres factors afecten a aquesta realitat, des del disseny del data center a la seva ubicació geogràfica. “En Eaton treballem en alternatives reals que contribueixen a millorar el funcionament dels data center alhora que redueixen l’impacte mediambiental. Els green data center són centres que estan acollint aquestes solucions amb molt bons resultats. Més en concret, la tecnologia Energy Saver System d’Eaton, que utilitzem en tots els nostres SAI trifàsics Premium, és una solució que proporciona un gran avanç respecte als tradicionals dissenys de SAI de doble conversió, ja que redueix significativament l’energia requerida per alimentar-los i , al mateix temps, genera menys calor, amb la qual cosa disminueixen les necessitats de refrigeració i els costos “.

En aquest sentit, des Vertiv també estan conscienciats en la importància de la reducció de la petjada ecològica. “A més de que els nostres sistemes d’alimentació ininterrompuda són molt eficients energèticament, l’ús creixent de tecnologies avançades en ‘freecooling’ i l’evolució contínua dels controls intel·ligents han permès desenvolupar estratègies de ‘Thermal Management’ molt sòlides i que han fet canviar el paradigma de refredar el centre de dades per passar a gestionar l’eliminació de la calor de la manera més eficient. En la nostra opinió, aquesta és la tendència del futur. S’adaptaran els centres de dades a la ubicació i disponibilitat de recursos i els avenços en refrigeració adiabàtica i per evaporació proporcionaran també solucions de ‘Thermal Management’ eficients, fiables i econòmiques “, explica Alberto Castella.

En aquesta mateixa línia, Iván Gimeno, de la companyia Rittal adverteix que per augmentar l’eficiència energètica d’un CPD s’han de fer, entre d’altres, accions per minimitzar els consums de la part de climatització. “Per a això existeixen solucions actuals on per mediació de ‘freecooling’ indirecte o directe podem arribar a uns estalvis en el consum energètic de la climatització d’un 30-70% depenent de cada cas. D’altra banda, encara que en menor impacte directe, també és important comptar amb solucions de SAI de nova generació amb rendiments de 95-96% que minimitzen molt les ineficiències “.

No obstant això, per Sarenet, al marge d’informacions alarmistes sobre l’increment del consum energètic en els centres de dades, cal tenir en compte la reducció de consums tant en les empreses, per la migració de les seves aplicacions als centres de dades, com a nivell domèstic per la substitució dels equips locals de reproducció multimèdia per la recepció d’aquests continguts via ‘streaming’.

foto

Solucions per a el ‘data problem’

El volum de dades que manegen les empreas, així com de dispositius i serveis connectats està creixent a un ritme sense precedents, i pot arribar a suposar un problema per a sistemes antics no preparats per a les noves i més recents tecnologies.

És per això que l’emmagatzematge i tractament massiu de dades requereix de plataformes cloud flexibles que permetin manejar grans quantitats de dades a baix cost, opina José Luis Montes, responsable de Negoci de Walhalla. “Tecnologies com openstack amb l’ús de ‘Swift’ i sobretot ‘CEPH’ són una opció molt interessant que s’ha de completar amb solucions hiperconvergentes i programari cada vegada més evolucionat per al tractament de grans quantitats d’informació no estructurada”, comenta.

Per la seva banda, per al responsable de Fibernet, la virtualització de dades és la forma més eficient per afrontar els problemes de rendiment, capacitat i gestió de mobilitat. “Una configuració en mode virtual canvia la relació entre el servidor físic i l’emmagatzematge. Quan hi ha múltiples càrregues de treball amb diferents IOs que estan sent multiplexats, el resultat són fluxos que competeixen pels recursos, la qual cosa augmenta les IOPS necessàries per donar servei a les càrregues de treball virtuals. Per solucionar aquest problema se sol afegir més discos. Les màquines virtuals encapsulen el sistema operatiu, aplicacions i dades, el centre de dades virtualitzat afegeix un volum massiu de dades redundants i crea un enorme ineficiència en la capacitat d’emmagatzematge “.

“Des Nutanix, nascuda com una solució d’infraestructura hiperconvergente que ha evolucionat a una solució cloud, ens plantegem el creixement de la dada com una part natural de la vida en IT. De fet, si algun factor està clar, aquest el que les dades seguiran creixent i ho faran de manera exponencial. D’aquí el valor de les solucions hiperconvergentes, on la visió de negoci, la flexibilitat de creixement i el poder combinar emmagatzematge amb computació és clau per als rendiments i per poder analitzar tota aquesta gran quantitat de dades “.

Llegir més