Blog

El fracàs de la globalització i les Noves Tecnologies

02/07/2019, Written by 0 comment

Escrit per Tecnonews el 2017.05.09 a les 18:45:00

La globalització té molta relació amb les Noves Tecnologies. Ha estat gràcies a elles que el món sencer ha pogut connectar-se en el mateix espai, això que tots coneixem com Internet.

Aquest procés, en un inici podia semblar perfecte perquè simplificava el planeta, ho feia més petit i ens ajudava a entendre com funciona la injustícia per intentar-la combatre. Semblava que podríem agermanar-nos amb els que més pateixen i crear una humanitat compacta que vetlla perquè la gran majoria dels seus representants visquin feliçment.

En realitat res ha succeït com es prometia a priori i actualment ens trobem davant del major repte des que va començar la revolució tecnològica: 2017, les eleccions franceses, Donald Trump, etc.

Les Noves Tecnologies i la globalització no han aconseguit corregir el grau flagrant de desigualtats que existeixen sobre la faç de la terra; tot el contrari, semblaria haver-les agreujat.

Això en gran part es deu al fet que les classes dominants, aquestes la riquesa és igual a la de 3.000 milions de persones, s’han fet amb els beneficis de les Noves Tecnologia mentre han externalitzat els problemes que aquestes generen. El mateix ha passat amb la globalització. Si aquest concepte es refereix a la possibilitat de poder-nos moure lliurement pel món, alguna cosa queda clar, l’únic que gaudeix de plena capacitat per viatjar són els diners que es mou en les grans borses de tot el planeta.

Per la seva banda, en els països en vies de desenvolupament (els països on més pobres hi ha) les virtuts de les Noves Tecnologies no estan ni se les espera. Existeixen països en els quals parlar de Big Data, Intel·ligència Artificial o Wearables seria un desvergonyiment absoluta. Són aquests mateixos països que s’exploten per obtenir matèries primeres com el coltan amb el que després es fabriquen els smartphones d’occident. És a dir, s’explota el mineral i es deixa una reguera de violència. És aquesta mateixa violència la que fa que molts milions de persones decideixin anar-se’n de casa i aquesta violència la qual ha establert un rècord de refugiats històric en l’any 2016: 65 milions de persones.

Per si fos poc, quan les coses en occident, no funcionen com haurien tal com va passar l’any 2008 amb l’obertura de la crisi econòmica, la classe política no té altra solució que culpar les classes treballadores i les classes mitjanes per haver estat irresponsables.

Amb tot aquest panorama no ens hauríem de preguntar perquè Marine Le Pen té 10 milions de vots. De fet si Macron governa per a les classes privilegiades com han fet els seus predecessors, per d’aquí a 5 anys podem esperar que el Front Nacional guanyi les eleccions. Queden avisats.

Llegir més