Blog

El factor connectivitat

02/07/2019, Written by 0 comment

 

Escrit per Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón el 2017.03.28 a les 20:47:21
(Professor titular d’Universitat)

La major part d’àmbits productius de la nostra societat depenen de la connectivitat. Les empreses que no estan connectades no existeixen o estan a punt de deixar d’existir. Societat de la Banda Ampla a grau pur. La prospectiva sobre tendències de futur en aquest àmbit és diàfana.
Així, la multiplicació del trànsit IP (gairebé tres vegades més gran en 2020 que el 2015: s’arribarà als 2,3 Zettabytes anuals al món, segons l’Informe anual Cisco Visual Networking Index Global Forecast and Service Adoption 2015-2020), la adopció de dispositius personals i l’enfortiment del Màquina a Màquina (M2M) impliquen més demanda de connectivitat.

D’aquesta manera, els 4.100 milions d’usuaris d’Internet que es preveuen en 2020 comptaran amb una xifra de dispositius connectats impensable pocs anys enrere. Així, el 2020 hi haurà 26.300 milions de dispositius connectats. Això dóna una mitjana de 3,4 dispositius per cada habitant. El 2015 es comptabilitzaven 16.300 milions de dispositius.

En el cas espanyol, la xifra de dispositius connectats serà de 340 milions. Això suposa 7 connexions per habitant. Sí, per molt que sorprengui, cada ciutadà comptarà, de mitjana, amb set aparells connectats a Internet. D’entrada, el lector se li ocorren l’ordinador de sobretaula (que anirà in diminuendo), el telèfon intel·ligent (molts usuaris disposaran del personal i del laboral), la tauleta … i els wearables. El 2015 s’acumulaven 186 milions de dispositius connectats, és a dir, 4 connexions per càpita. Disquisicions orwellianes al marge, l’impuls que aquest increment representarà per a la indústria comunicativa i tecnològica confirmarà que es tracta de la intersecció productiva clau.

Per tant, el factor connectivitat depèn cada vegada més de l’anomenat Internet de les Coses, l’Internet of Things (IOT). També resulten determinants les connexions M2M. L’evolució del IOT, és a dir, connectar objectes fa poc projectats a la ciència ficció, és a la base de la multiplicació de dispositius per usuari. A Espanya es preveuen 210 milions de connexions M2M el 2020. Es tracta del 62% del parc total de dispositius connectats, és a dir, la majoria. El 2015 existien 82 milions de connexions Màquina a Màquina, el que implica una taxa d’increment interanual del 20,7%.

Un altre fenomen previsible és que el trànsit generat pels smartphones supera de forma decidida al dels ordinadors. El 2020, el 71% del tràfic IP provindrà de dispositius diferents a l’univers personal computer. En el cas espanyol, el 60% del tràfic IP serà responsabilitat de dispositius diferents a l’ordinador. Concretament es calcula que smartphones (23%), tauletes (17%), televisors (15%) i mòduls M2M (5%) lideraran, en conjunt, una connectivitat que, en el cas de l’ordinador, minvarà fins al 40% (quan el 2015 era del 69%). Sobre això tractarem en les XXII Jornades del Cable i la Banda Ampla a Catalunya (4-5 d’abril, Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra), organitzades per CECABLE, Acotec i UPF. Per tant, la mobilitat catalitzarà el factor connectivitat.

Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón

Director del CECABLE (Centre d’Estudis sobre el Cable) i professor titular d’Universitat

Autor del bloc científic http://www.telecomunicacionesyperiodismo.com/

Llegir més