Escrit per Redacció TNI el 2017.05.09 a les 19:50:39
Com que no tothom té accés a aquestes xarxes, hi ha moltes persones disposades a robar-li la connexió al primer desprevingut que trobin.
Bromes a part, que et robin el Wi-Fi és bastant més perillós del que molts pensen. És cert que quan un veí gorrer es connecta a la teva xarxa domèstica la primera conseqüència que patiràs és que la navegació més lenta. Però, aquest és el menor dels problemes si tens un veí que et roba Internet.
A dia d’avui, mirem el mòbil més de 150 vegades al dia i bona part d’elles ho fem connectats des d’una xarxa Wi-Fi. Gran part d’aquestes connexions es realitza per revisar el correu electrònic, les xarxes socials i fins i tot per anar a comprar i transaccions bancàries.
Totes aquestes connexions contenen informació molt sensible que fan que la teva xarxa domèstica sigui l’objectiu molt llaminer per cibercriminals, no només per a veïns gorrers.
Companys dels cibercriminals sense saber-ho
Així i tot, les persones que viuen a prop teu i et “roben Internet” per estalviar-se uns diners al mes poden ser companys dels cibercriminals sense saber-ho. “Si han aconseguit accedir a la teva xarxa per mitjà d’algun programari descarregat d’Internet, el més probable és que el pirata que el va desenvolupar, estigui robant-li, al seu torn, al teu veí seves dades de navegació. Per tant, les teves privacitat estarà en mans d’un tercer que té molts coneixements de hacking i que, segur, va donar un mal ús a la informació que està obtenint de tu “, adverteix Hervé Lambert, Global Consumer Operations Manager de Panda Security.
1 si la xarxa va més lenta
És una cosa obvi, però el primer símptoma que la teva xarxa domèstica ha estat compromesa és que la teva connexió va més lenta. El que normalment sol executar-se ràpid, no hauria de trigar. Si, per exemple, les teves llistes de reproducció de Spotify comencen a entretallar o si Netflix es congela sense parar, tot i que tens una connexió molt ràpida, hi ha la possibilitat que estiguin accedint al teu router.
Tanmateix, aquesta no és l’única opció. A vegades tenim més dispositius connectats a la xarxa Wi-Fi, com els mòbils o les tablets que alenteixen la descàrrega de dades. Encara que costi de creure, WhatsApp consumeix molts recursos de connexió, per això de vegades es pixela la sèrie que estàs veient quan reps diversos missatges alhora. En altres ocasions, els culpables d’una xarxa lenta ni tan sols tenen connexió a Internet. Qui sap, potser la teva rentadora o el teu microones estan “robant” el teu Wi-Fi sense que tu t’hagis adonat.
2 Revisa la llista de dispositius connectats
Si tot i així, descobreixes que no era cap dels teus electrodomèstics i encara no comptes amb la seguretat de Panda Security, que detecta vulnerabilitats en la teva xarxa domèstica i t’ajuda a protegir-te davant intrusos, el millor és que miris directament al router. Hi ha dues formes de fer-ho:
Nivell usuari normal i corrent
Mira totes les “llumetes” que sol haver enceses al teu router. Si et fixes, hi ha una en la qual posa WLAN que és la que indica que hi ha dispositius connectant-se per mitjà del Wi-Fi al router.
Apaga o desconnecta la connexió via Wi-Fi de tots els dispositius que tens a casa: l’ordinador, el mòbil, la tablet … i si tens algun aparell que fa de repetidor de Wi-Fi, també. Si, després d’haver-ho desactivat tot, la llum de WLAN segueix encesa o parpellejant, tingues per segur que hi ha algú connectat a la teva xarxa.
Nivell expert geek
Si ets una mica geek i vols fer una comprovació més “empírica”, el millor és que et connectis al router des del navegador del teu ordinador. En general, les dades d’accés estan escrits en la mateixa adhesiu en què vénen les contrasenyes i solen començar pel protocol “http” seguit de quatre combinacions de nombres, separats per un punto.Aunque la configuració de cada router és diferent, tots tenen una pestanya en la qual posa “dispositius enllaçats”, “Llista de dispositius” o “Xarxa casolana”. Entra aquí i mira el llistat dels aparells que estan connectats a la xarxa. Si hi ha algun que desconeixes és molt probable que sigui un hacker o un veí gorrer.
Encara que la configuració de cada router és diferent, tots tenen una pestanya en la qual posa “Dispositius enllaçats”, “Llista de dispositius” o “Xarxa casolana”. Entra aquí i mira el llistat dels aparells que estan connectats a la xarxa. Si hi ha algun que desconeixes és molt probable que sigui un hacker o un veí gorrer.
3 Dóna permisos des del router només als dispositius que tu vols
Si encara segueixes tenint sospites que t’estiguin robant Internet, ja que hi ha la possibilitat que en el moment en què el comprobaste els lladres no estaven connectats, el millor és que augmentis la seguretat de la teva xarxa donant permís només als dispositius que tu tries.
Aquesta opció també és per a usuaris experts. Si ets més d’estar per casa, millor utilitza un antivirus de Panda amb protecció Wi-Fi. Si no, accedeix al teu router i selecciona que només puguin connectar-se els dispositius que tu defineixis sota un únic identificador MAC.
5 consells sobre què fer si t’estan robant Wi-Fi
Si malgrat tot, caus en el compte que t’estan robant, el primer que hauries de fer és apagar el router i apagar la seva connexió sense fils perquè ningú pugui accedir-hi per mitjà d’aquesta xarxa.
Tot seguit, hauries de passar un antivirus per tots els teus dispositius per comprovar que no han estat compromesos.
Connecta’t per cable amb un ordinador al router i canvia la contrasenya. És molt important que ho facis amb el Wi-Fi de l’ordinador apagat, ja que aquest podria estar funcionant com a antena perquè es connectin a la teva xarxa.
Si tot està correcte, canvia les teves contrasenyes de totes les xarxes socials, del web del banc, dels emails i de plataformes de pagament com Netflix o Spotify.
Tot i així, l’opció més fiable és que passis un antivirus per si de cas el hacker ha seguit connectat al teu ordinador mentre canviaves la contrasenya i ha pogut veure la nova que has posat. Si no has canviat mai les claus de la teva xarxa domèstica, és el moment de fer-ho.